Farsangi mulatság a Baross kluban.

 
Nagy hagyománya van a farsangi mulatságnak a klubunkban.Társ klubokból  is érkeztek szép számmal. Százhuszan mulattuk együtt az időt. Bodor Istvánné a farsang kulturtörténeti oldalát ismertette bevezetőjéban, majd szólította, illetve bemutatta az ajtó mögött már izgatottan várakozó jelmezeseket.  Elsőnek beslattyogott egy csámpás járású, magára nem sokat adó, csak a zsírpárnáit gyara-pitó asszonyság. Elsiratta korábbi vonzó alakját, nádszál derekát versbe foglalva, melynek cime - Ez van.-  Erre az alkalomra kikere-kedett figurát Angyal Józsefné személyesítette meg nagyon mulat-ságosan.
 A szép érzékünket el ne veszítsük beszólították Kleopátrát, aki hosszú utat tett meg Egyiptomból, mindez a fényes ruháján meg se látszott, ő is örök ifjú maradt. Megszemélyesítője Bazsó Jánosné.
 A farsangra eljött egy sörös üveg is. Termetes méretét mindnyájan megcsodáltuk. Volt aki levegőt nem kapott a lábon járó hatal-masság láttán. Aki belebújt a sörös üvegbe: Dobos Miklósné.
 Nyílt az ajtó, friss léptekkel illegett - billeget Marcsa, utána meg Miska. Gondosan választott ruhájukban felidézték a Mágnás Miska egyik jelenetét, mulatságos párbeszédet improvizálva. Marcsa: Ba-lázs Imréné, Miska: Várhelyi Sándorné
 Gyönyörködtünk a jelmezesekben, de nem sokáig, mert kitárult az ajtó és éktelen, vérfagyasztó kacajjal  berohant egy vasorrú bába, ijesztő külsejét varázsköpeny fedte. Akkora vihart kavart, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Megszemélyesítője Fekete Andrásné aki most is elmondta az alkalomhoz írt versét. A jelmezesek akkora tetszést arattak, hogy mindnyájukat táncra hívták, fotózkodtak velük.
 Most sem maradt el a farsangi fánk, mindnyájunk örömére. Bozsó Józsefné ezüstkoszorús magyarnótaénekes egy pár szép nótával megörvendeztetett.
Tánc, jó hangulat, tombola sorsolás tette emlékezetessé a farsangi mulatságot.
 
 
Farsang képei 18 db (102-119-ig ) a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN).
   

 

 

         Roma gasztronómia.

 

A Széchényi Lakótelepért Kultúrális Egyesület által elnyert  "Értünk és Érted" közösségi programok megvalósításának helyszíne a VOKE Csomóponti Művelődesi Központ is. Ennek keretében bemuta-tásra kerül a roma kultúra, ezen belül a roma gasztronómia.A Csomóponti Művelődési Központ évek óta helyet biztosít a város és a megye több nyugdíjas klubjának a hét minden napján, a roma ételek elkészítését folyamatában megnézhetik, majd a tálalás után kóstolhatkák a nyugdíjasok.

A napokban lecsós tésztát készített Rafael  Ilona.

Jó ízű, enyhén csípős lecsóba tálalás előtt kükön sós vízben kifőtt tésztát kevert.  A tészta nem a szokványos sodort, vágott, hanem szálasra tépett. Elkészítése a következő: tojás, liszt, vízből kb. kelttészta állagú, jól lisztezett cipót gyúr. Két újjnyi vastag hengerré sodorja, csiga formára tekeri, fél órát pihenteti, majd két tenyere között újnyi vastag hengerré sodorja, hogy szálasodjon a nyers tészta. A hossza kb 40 cm és ezt szpagetti vastag szálakra tépi egész hosszában, majd kis adagokban kifőzi. Miután felforrt a vízben kiemeli. 

Megpróbálkoztunk a tészta tépéssel, rövid szálakra még sikerűlt, de olyan szép hosszú egyformákra mint Rafael Ilonának egyikünknek sem. Meglátszott, hogy nem először csinálja. A program folytatódik és újabb autentikus roma ételekkel ismerkedhetünk.

 

Gasztronómia képei 7 db (95-101-ig) a FÉNXKÉPGALÉRIÁBAN.

 

 

     Fenyő ünnepség a Baross klubban.

 

 Advent időszakában az év utolsó rendezvényeként meg-tartottuk a legmeghittebb összejövetekünket a fenyő ün-nepséget.

 Ünnepségünkön részt vettek: Balázsiné Gődér Ágnes a VOKE Csomóponti Művelődési Központ igazgatója, Deák Jánosné a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdek-védelmi és Kulturális Egyesület elnöke, Gombás Gáborné Életet az Éveknek Megyei Szövetség elnöke, Iváncsik Imre klub támogatónk. Vendégeink kedves szavakkal köszönték meg a meghívást és elmondták az alkalomhoz kapcsolódó jó kívánságukat.

  Az ünnepi műsor a szolnoki Tündérkert ovóda csöppsé-geinek kedves karácsonyi produkciójával kezdődött, Angyal Józsefné verset mondott, Fekete Andrásné szavalt és karácsonyi dalt adott elő.

  Gyertya és csillagszóró fényénél mindnyájan énekeltük a “ Mennyből az angyal“-t.

  A vacsora is karácsonyi volt, töltött káposzta került te-rítékre. Tortával zárult a finom vacsora.

  A Klub vezetőségét virággal köszöntöttük, egész évi fá-radságos munkájukat elismerve.

  A klubtagok ajándék csomaggal térhettek otthonukba.

 

Fenyő ünnepség képei 15 db. (80-94-ig) a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN.

 

 

 

                      Mikulás bál.

 
  Idén is megrendezésre kerűlt a Mikulás ünnepség, zenés, táncos formában. Társklubokból sokan eljöttek, mert a vídámság, jó hangulat közismert a Baross klubban. Klubtagok, vendégek névre szóló kis csomagot készítettek, szétosztására a Mikulást kérték meg. Akkorára terebélyesedett a Mikulás  zsákja, hogy csak segít-séggel tudta behúzni.
 
A Mikulás bál képei 10 db. (70-79-ig) a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN.

 

                   Koszorúzás Szolnokon

               az Aradi Vértanúk emlékére.

    

  A város, a megye, a járási hivatal, a pártok, civil szervezetek, oktatási és kulturális intézmények mellett a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas klub a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvé-delmi és Kulturális Egyesülete is elhelyezte a megemlékezés koszorúját. Mécsest gyújtottak a Széchenyi Nyugdíjas klub tagjai, vezetőjükkel.

 

A koszorúzás képei 5 db. (65-69-ig) a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN.

 

 

                Gödöllői kiránduláson

                a szolnoki Te + Én klub.

 

 A Te+Én nyugdíjas klub autóbuszos kirándulást szerve-zett Gödöllőre. A Baross klubból is csatlakoztunk, hagyo-mánya van annak, hogy egymás rendezvényein részt veszünk.

Klubvezető Mészáros Ivánné rutinos jó szervező, a meg-beszélt időben a Grassalkovich-kastély bejáratához ér-keztünk.

  A tárlatvezetésen, a kastély felépítésétől, különböző korszakokon átívelő funkciójáig, nagyon sok látnivalóval, történelmi ismeretekkel gazdagodtunk. A királyi lakosz-tályokban tett sétánkat a kastély parkjában elhelyezett padokon kipihenhettük az őszi napsütésben.

  A vissza úton megálltunk Alattyánban Gecse Árpád festőművész (1900-1999) szülőházánál, amely jelenleg a Jászság festőjének emlékháza. A felújított emlékházban 66 olajfestmény, több szobor, dombormű, a művész munkásságát bemutató rajzok, fotók az intarziás ebédlő-garnitúra az osztrák szalongarnitúra és egyéb berendezési tárgyak a művész használati tárgyaival.

  A látnivalókban gazdag őszi kirándulást az elismerés hangján méltatták a résztvevők.

 

Gödöllői kirándulás képei  8 db (57-64-ig) a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN.

 

Baross Gábor emléktábla koszorúzás.

 
  A Baross Gábor vasutas nyugdíjas klub tagjai évente megemlé-keznek névadójukról, a vasútállomás bejáratánál elhelyezett em-léktáblánál. 
  A Vasminiszter születésének 169. évfordulóján koszorúzással egy-bekötött emlékműsorral készültek.

  A  vasút történetéről, a gőzmozdony megjelenéséről  összefoglalót Jancsó Ella ismertette. Baross Gábor munkásságáról, Szolnokhoz köthető eseményéről melyet a Levéltár őriz, Bodor Istvánné beszélt. Verset moddott Bazsó Jánosné, Fekete Andrásné, Pászti Mihályné. Az ünnepség koszorúzással zárult, Pászti Mihályné és K.Molnár István koszorúzott a nyugdíjas klub részéről. Elhelyezte a megemlékezés koszorúját Balázsiné Gődér Ágnes a VOKE Csomóponti Művelődési Központ igazgatója.

  Az ünnepséget a Szolnok Televízió közvetítette, kiegészítve Pászti Mihályné  alapító taggal készített beszélgetéssel, akinek népes családja felmenőleg is vasutas volt. 

 

Baross G emléktábla koszorúzás képei: 10 db. (47-56-ig) a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN.

 

Tisza-tavi kirándulásunk.

 
Éves kirándulásunkat a Tisza-tavi Ökocentrumba Poroszlóra tervez-te a Baross klub vezetősége. Az idő is kedvezett az egész napos kirándulásunkon. A hét hektáros parkban  dámszarvasok, (kisgidá-ikkal), pelikánok, kormoránok látványa  közepette értünk el a fő-épülethez. Az Ökocentrum három dimenziós (3D) mozijában kezd-tük az ismerkedést a Tisza-tó növényzetével, madár világával év-szakokra bontva. A  hetedik emeleti kilátóról már szabad szemmel csodálhattuk a vídéket. A magasból a mélybe, Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerébe mentünk, ötven féle őshonos hal-fajtát figyelhettünk meg. Különleges élmény a víz alatti alagút.
A mélyből a felszínre jutva készülődtünk a hajókirándulásra, náda-sok közt haladva vizimadarakat valóságban látni. Kormányosunk ismertette a Tisza-tó kialakításának célját, árvizvédelmi szerepét, a cián szennyeződéskor betöltött megmentő szerepét. Növényzetéről, madárvilágáról mesélt, közben felhívta figyelmünket egy-egy éppen közelünkben tartózkodó fajtára.
A vidra etetés, kormorán és pelikán etetés is a program része volt.
 
 
 Tisza-tó képei: 22 db.(25-46-ig)  a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN.

 

Zártkörű Anyák napi rendezvényünk.

 
  Anyák napja alkalom mindnyájunknak egy kis elmélkedésre, múlt idézésre, vagy a jelen örömeire amit családi körben megélünk anya, nagyanya vagy dédnagymamaként.
Alkalomhoz választott nagyon szép verseket hallhattunk, Fekete Andrásné, K. Molnár István és Bodor Istvánné előadásában.
Az édesanyákat a férfi tagok virággal köszöntötték. Az uzsonnát követő süteményt klubtársaink készítették, Bazsó Jánosné sajtos rudat, Jancsó Ella fahéjas almásat. Az uzsonnától kezdve minden nagyon finom volt, köszönet mindnyájuknak.
 
 
Anyák napi képek  8 db (17-24-ig) a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN.
 
 

Bolondozások bálja

 
  A Baross klubban az áprilisi zenés rendezvényünk a Bolondozások bálja. Mindig jó hangulatuak a rendezvényeink, az áprilisi még bo-hókás is. Elsőként bohócos öltözetben, áprilisi tréfás, saját versét Fekete Andrásné mondta el. Bozsóné Fazekas Rozika ezöstkoszorús magyar nóta énekes a bál hangulatához választotta dalait. Énekével percről percre fokozta a jó hangulatot, a jelenlévők is dalra fakad-tak. A bolondozás kimerithetetlenségét bizonyitja, hogy máris a rock-világában találtuk magunkat. Az elmúlt harminc év legsikere-sebb rockzenekarát és előadóit imitálták, illetve parodizálták a fel-lépők. Az EDDA, Bikini, Tanksapda, Beatrice egyszerre elevenedett meg, mindenkinek fantáziájára volt bízva. A mi "rockzenészeink" hárman voltak Bodor Istvánné, Fekete Andrásné, K. Molnár István, de akkora zajt csaptak, hogy zengett a ház. Hangszeres játékuknak éveiket meghazudtokó, egész gerincük kitekerésével adtak nyoma-tékot. Midezt olyan profin, hogy igazi paródiának hatott, a hangsze-reikről nem is bezélve.
 
Bolondozások képei 16 db. (1-16-ig) a FÉNYKÉPGALÉRIÁBAN.